Infratopení

Infratopení a infračervené záření

Infratopení je založeno na principu ohřívání těles v místností pomocí infračerveného záření. Inspirací pro konstruktéry topidel na principu infračerveného záření bylo slunce a sluneční záření. Tepelná energie, která přichází ze slunce jsou elektromagnetické vlny. Tyto elektromagnetické vlny se dělí na ultrafialové, viditelné a infračervené záření.

Samotné infračervené záření se pak dělí na:

  • IR-A (krátké vlny), užitečné např. v zařízeních pro noční vidění.
  • IR-B (střední vlny), používané např. v optických vláknech.
  • IR-C (long wave), které se používá pro vytápění domácností nebo v medicíně.

Není toto dlouhé infračervené záření pro člověka? Uklidňujeme se – elektromagnetické vlny používané při infratopení nejenže nejsou zdraví škodlivé, ale velmi často na ně působí pozitivně.

infratopení

 

Efektivní a zdravé infratopení

Během infra vytápění se neohřívá vzduch v místnosti, ale předměty, se kterými se infračervené záření setkává. Ohřátý nábytek a stěny následně mohou emitovat do ovzduší tepelnou energii. Výsledkem je rovnoměrné rozložení teploty v místnosti.

Lidé v místnosti jsou vystaveni infračervenému záření, které okamžitě zlepšuje tepelnou pohodu v místnosti a kvalitu vzduchu v interiéru. Pokud infratopení nainstalujete do podlahy, nebudete už trpět pocitem studených nohou.

Infravytápění se doporučuje alergikům, protože nedochází k víření prachových částic konvekčním pohybem vzduchu.

Na přiloženém obrázku můžeme vidět rozdíl mezi infra vytápěním s využitím infračervených vln a běžným ohřevem pomocí radiátorů.

Běžný ohřev ohřívá vzduch, který následně ohřívá předměty. Stěny tak mají nižší teplotu než vzduch a dochází při běžném ohřevu ke vzniku kondenzátu. Takto může stěna vlhnout a zvyšovat svou tepelnou ztrátu.

Sálavý infračervený ohřev nejdříve ohřívá předměty a následně se od nich ohřívá vzduch. Dochází tak k trvalému vysoušení stěnových, stropních a podlahových konstrukcí. 

Výhody popsané výše platí jak pro infračervené plošné vytápění pomocí podlahového topení, stěnových a stropních systémů, tak pro infra panely.

porovnání infratopení a běžného topení

Obr. Rozdíl mezi infra vytápěním s využitím infračervených vln a běžným ohřevem pomocí radiátorů

Nevěříte, že může být infračervené záření prospěšné pro zdraví? Přístroje s využitím infračerveného záření se používají v mnoha rehabilitačních zařízeních k regeneraci a obnově svalové tkáně. 

Výhody infratopení

  • Jednoduchá a rychlá instalace - systém vytápění domu lze instalovat během 1 až 2 dnů.
  • Možnost inteligentního ovládání.
  • Nulové emise prachu a CO2.
  • Vysoká trvanlivost topného systému založeného na topných fóliích.
  • Nulový prostor - není potřeba kotelny ani místa pro dodatková zařízení. 
  • Přímé a rovnoměrné vytápěníInfračervené záření je pohlcováno předměty v místnosti, které následně předává teplo vzduchu v místnosti.
  • Příznivé pro alergiky. Při infravytápění nedochází k víření prachových částic pohybem vzduchu, proto je infra topení oblíbené u alergiků.
  • Přispívají k vyušování zdí a snižují výskyt plísní v prostoru.

Mezi produkty, které pracují na principu infračerveného záření patří

Nejznámějšími produkty pro podlahové topení jsou topné rohože. V posledních letech se zákazníci začínají zajímat i o topné fólie (infra fólie), přičemž topné rohože jsou z časového hlediska nejvíce známé. Z hlediska efektivity hrají prim topné fólie.

Topné fólie jsou navrženy tak, aby vyzařovaly prospěšné dlouhé infračervené záření. To je způsobeno odporem proudu v materiálu, který je přibližně dokonale černým tělesem. Takovým materiálem je čistý uhlík, ze kterého je postavena supertenká topná matrice natištěná na fólii.  

Topné fólie, topné rohože i infra panely můžete zakoupit na našem eshopu

 

Použití infračerveného záření (infratopení) ve stavebnictví

V bytové výstavbě se infračervené záření používá jako: